درباره وبلاگ


اینجانب عبدالله زارع دانشجوی دکتری تخصصی در نوروسایکولوژی به معنای عصب_روانشناسی که در ایران رشته جدیدی می باشد ، اینجانب به مدت 11 سال در مرکز دولتی بهزیستی درمان اعتیاد و مشاوره بوده ام و مدت 9 سال تجربه تدرس در دانشکده های روانشناسی را: abdollah_zarea@yahoo.com تلفن : 09173009712. @ 09171101631. @ 07138333366



نام :
وب :
پیام :
2+2=:
(Refresh)

خبرنامه وب سایت:





آمار وب سایت:  

بازدید امروز : 3
بازدید دیروز : 0
بازدید هفته : 3
بازدید ماه : 35
بازدید کل : 9604
تعداد مطالب : 26
تعداد نظرات : 4
تعداد آنلاین : 1

علوم اعصاب شناختی
ارتباط بین مغز و رفتار ، اساس نورولوژیکی بیماریهای اعصاب و روان ، بهداشت روانی

درمان اعتیاد به متآمفتامین ها ( شیشه )


نوروفیدبک

به اعتقاد بسياري از کارشناسان علم روان شناسي ، استفاده از فناوري هاي نوين در تشخيص و درمان اختلالات رواني بسيار موثر است.
به طوري که مي توان از آنها در شناسايي و تشخيص اختلالات کارکردي مغز و مشکلاتي همچون بيش فعالي ، اضطراب ، افسردگي و آلزايمر استفاده کرد. در اين ميان ، روش نوروفيدبک در درمان اين اختلالات تحول بزرگي ايجاد کرده است و معمولا با کامل کردن يک دوره درماني ، بهبودي ثابتي دربيمارحاصل مي شود.
در نخستين همايش علمي و تخصصي کاربرد فناوري هاي نوين در علوم عصب و روانشناختي هم که چندي پيش در دانشکده علوم تربيتي دانشگاه تهران برگزار شد، مزايا و کاربرد فناوري هاي نوين و نقش موثر آنها در تشخيص و درمان اختلالات رواني مورد بررسي قرار گرفت و روش هاي جديد درماني مطرح در سطح دنيا به متخصصان اين علم معرفي شد.

روشهاي مورد استفاده در بررسي کارکرد مغز مثل PET، SPECT و FMRI ضمن داشتن هزينه بالا، گاه داراي عوارض منفي (از قبيل تزريق مواد راديواکتيو، قرارگرفتن در ميدان مغناطيسي قوي و...) نيز هستند. در اين بين ، روش الکتروانسفالوگرام (EEG) که فعاليت الکتريکي مغز را ثبت مي کند، ضمن مقرون به صرفه بودن ، عوارضي هم در پي ندارد. البته در گذشته از EEG به منظور بررسي ساختار مغز و براي شناسايي صرع ، تشنج و تومور استفاده مي شد.
اما در دهه 1960 و 1970 و با پيدايش رايانه ها، درمان بيماران به کمک آن پيشرفت چشمگيري کرد و تحليل EEG کمي (QEEG) به عنوان روشي با پايايي بالا ابداع شد. اين روش در واقع برخلاف ساير روش ها، به منظور بررسي کارکرد مغز (نه ساختار مغز) ابداع شده است ، بنا بر اين از آن مي توان در شناسايي و تشخيص اختلالات کژکنشي کارکرد مغز نظير؛ اضطراب ، افسردگي ، آلزايمر و... استفاده کرد.
به گفته دکتر رضا رستمي ، عضو هيات علمي گروه روان شناسي دانشکده روان شناسي و علوم تربيتي دانشگاه تهران ، در اين روش امواج مغزي حاصل از فعاليت قشر مخ بيمار (با استفاده از الکترودهاي متصل به جمجمه) وارد کامپيوتر شده و با انجام يک سري عمليات رياضي ، اين امواج به عدد و اعداد به نمودار يا تصوير (تصوير سر با رنگهاي آبي ، زرد، قرمز و سبز و به صورت دو يا سه بعدي ) تبديل مي شوند.
امروزه مي توان با مقايسه QEEG فرد بيمار با پايگاه داده هاي موجود از افراد به هنجار، نابهنجاري هاي کارکرد مغز را شناسايي و با تطبيق آن با الگوهاي موجود، نوع اختلال را مشخص کرد.

راهي بسوي تشخيص دقيق بيماري

QEEG فعاليت ها و کارکردهاي مغز را بررسي مي کند و آنها را در قالب تصاوير رنگي به ما نشان مي دهد، به اين ترتيب مناطقي از مغز که مشکل دارند مشخص مي شوند. به گفته رستمي با اين روش مي توان بسياري از بيماري ها را تشخيص داد و در برخي موارد متوجه شد که علت بيماري يک مشکل جسماني يا فيزيولوژيکي يا علتي رواني است.
رستمي مي افزايد: با اين روش مي توان اختلال بيش فعالي ، کمبود توجه ، افسردگي ، اضطراب ، تومورهاي مغزي ، صرع ، اختلالات يادگيري (مشکلاتي که کودک در مسائل درسي خود دارد مانند روخواني ، ديکته ، رياضي و...) سوئمصرف الکل يا مواد، سکته ، جراحت ها و آسيب هاي مغزي ، بيماري هاي عفوني مانند مننژيت و آنسفاليت ، حملات قلبي ، مشکلات ريوي (ناراحتي شش ها)، اسکيزوفرني ، دمانس وآلزايمر را تشخيص داد. درضمن باکمک اين روش ، درمانگر مي تواند بيماري ها را خيلي دقيق تر و آسان تر تشخيص دهد.
درست همانند آزمايش هاي پزشکي که به پزشک کمک مي کند راحت تر بيماري را تشخيص دهد و در مورد درمان مناسب تصميم بگيرد،حتي در بسياري از موارد راهکارهاي درماني نيز ارائه مي دهد. از جمله محاسن اين روش ، به دقت تشخيصي بالاي آن نسبت به مصاحبه هاي باليني ، تشخيص آسيب هاي مغزي ، اختلال هاي يادگيري و... با دقت 80 تا 90 درصد، تعيين داروهاي موثر با اثربخش ترين دوز و کمترين عوارض منفي ،سنجش توانمنديهاي شناختي و ذهني مانند بهره هوشي (IQ) ، تمرکز، توجه و... اشاره کرد.
درضمن سنجش توانمنديهاي هنري ، پيگيري سندرم هاي ارگانيکي مغز، پيگيري نتايج شيمي درماني و پرتو درماني و ترک داروهاي روانگردان يا غيرمجاز، پيگري بيماري هاي عفوني مانند آنسفاليت و يا مننژيت وبررسي وضعيت بيمار پس از جراحي هم از ديگر مزايايي هستند که مي توان براي آن قايل شد.
اين روش در حدود يک سال است که به صورت باليني و کلينيکي در ايران استفاده مي شود. البته اگرچه از سال 1968 درامريکا استفاده از اين روش شروع شده ، اما از اوايل سال 2000 ميلادي در دنيا به صورت باليني و کلينيکي مورد استفاده قرار مي گيرد. تاکنون امواج مغزي 250 نفر در ايران توسط QEEG گرفته شده است و 60 نفر تحت درمان نوروفيدبک قرار گرفته اند. QEEG نقاط و امواج مشکل دار مغز را مشخص مي کند وسپس توسط نوروفيدبک درمان صورت مي گيرد.
درواقع همان نقطه اي از سر که در QEEG مشکل دار به نظر مي رسدو شناسايي مي شود مورد درمان قرار مي گيرد، به اين ترتيب که فرد جلوي صفحه نمايش مي نشيند.

بيماري هاي قابل درمان با نوروفيدبک

بيش فعالي / کمبود توجه: بيش از هر بيماري ديگري ، براي درمان آن از نوروفيدبک استفاده شده است و تاکنون 80 - 85 درصد بيماران مبتلا بهبودي کامل يافتند.
اضطراب: بسياري از متخصصان ، به کارگيري نوروفيدبک به منظور درمان اضطراب را يکي از عمده ترين موارد و زمينه هاي استفاده از نوروفيدبک مي دانند. اکثر آنها معتقدند اضطراب يکي از اولين بيماري هايي بود که به نوروفيدبک پاسخ داد. نتايج پژوهشي نشان مي دهد در حدود 80 - 90 درصد از بيماران اضطرابي با اين روش درمان شده اند.
اختلالات يادگيري: اين اختلالات در سنين دبستان شايع هستند. در اين نوع اختلالات علي رغم هوش نرمال و نبود نقص حسي ، کودک در يادگيري مشکل دارد. در درمان اين اختلالات نوروفيدبک تحول بزرگي ايجاد کرده است. درخصوص اختلالات يادگيري ، نوروفيدبک به تنهايي پاسخگواست و نيازي به درمان مکمل ندارد. معمولا با کامل کردن يک دوره درماني ، بهبودي ثابتي حاصل مي شود. تاثير اين روش در چندين پژوهش علمي و معتبر نيز تاييد شده است.
اختلالات خواب: اولين تغييراتي که مراجعين عموما بعد از شروع درمان با نوروفيدبک مشاهده مي کنند، تغيير و تنظيم خوابشان است. بنابراين از نوروفيدبک هم در درمان اختلالات خواب نيز استفاده مي شود.
صرع ، ضربه سر و سکته مغزي:در انواع صرع و در مواردي که داروها موثر نبوده اند و بيماري بسيار مزمن و غيرقابل کنترل بوده است ، نوروفيدبک در درمان 70 تا 90 درصد از بيماران موفق بوده است. در اکثر موارد نوروفيدبک بايد با دارو درماني همراه باشد، اما حدود 20 درصد از بيماران مي توانند مصرف دارو را پس از درمان با نوروفيدبک قطع کنند. تاثيراتي از اين درمان در موارد ضربه به سر و سکته مغزي نيز گزارش شده است.
دردهاي مزمن و سردردهاي ميگرني: درمانگران و پزشکاني که از نوروفيدبک براي درمان دردهاي مزمن و سردردهاي ميگرني استفاده کرده اند، اعلام کردند که وقوع و شدت حملات ميگرن در اکثر موارد با استفاده از اين روش کاهش مي يابد و حتي از بين مي رود در دردهاي مزمن نيز نوروفيدبک به کاهش درد و کنترل آن (حتي در موارد خيلي شديد) کمک کرده است.
افسردگي: در مورد بيماران مبتلا به افسردگي اساسي که هيچ درماني براي آنها کارساز نبوده ، نوروفيدبک در اغلب موارد نتيجه بخش بوده است در برخي از کشورها يکي از بهترين و معمول ترين درمان ها براي افسرده خويي يعني افسردگي خفيفي که بيش از 2 سال دوام دارد، اما زندگي فرد را مختل نمي کند، نوروفيدبک است.
سوء مصرف مواد: مطالعات نشان داده است در مقايسه با درمان هاي ديگر براي اعتياد، درمان با نوروفيدبک از بسياري از روش هاي ديگر موفق تر بوده است. علاوه بر اين درمان با اين روش وسوسه و ولع فرد را کاهش مي دهد و در درازمدت احتمال عود و بازگشت را پايين مي آورد از طريق نوروفيدبک مي توان تمامي موارد اعتياد و نيز سوء مصرف الکل را درمان کرد.
دو الکترود به گوش و يک الکترود به سر وصل مي شود و بيمار با امواج مغزي اش شروع به انجام يک بازي مي کند. بطورکلي يکي از کاربردهاي جدي دستگاه نوروفيدبک تشخيص آسيب مغزي توسط نوار مغزي با درصد اطمينان 90 است.
ديگر کاربرد آن در حوزه شناسايي افرادي است که زمينه انجام جرم يا امکان جرم مجدد را دارند.البته درآينده اي نزديک مي توان در زندان ها، مدارس و درمان جانبازان اعصاب و روان هم از مزاياي آن بهره برد.

آيينه چون نقش تو بنمود راست...

روش نوروفيدبک برپايه ثبت و تحليل امواج مغزي و دادن اطلاعات بازخوردي (شنيداري /ديداري) در مورد امواجي که فرد توليد مي کند،قرار دارد.
امواج مغزي ناشي از فعاليت الکتريکي مغز هستند ودر شکل دهي فرآيندهاي روانشناختي ناهشيار که عموما خارج از کنترل فرد هستند، نقش دارند. در واقع نوروفيدبک همانند يک آيينه در مقابل اين فرآيندها عمل مي کند و به فرد مي آموزد که چگونه امواج مغزي مناسبي را توليد کند که بيشترين ارتباط را با افزايش سلامتي ،خلاقيت ،انعطاف پذيري ذهني و بهبود فعاليت هاي شناختي دارند.
با تمرين دادن ذهن همانند تمرين بدني مغز مي آموزد که فعاليت خود را تنظيم کند و عملکرد بهتري داشته باشد. استفاده از روش نوروفيدبک براي دستيابي به اين امر بسيار ثمربخش است و امروزه در مقياس وسيعي توسط تيم ها و ورزشکاران زيادي مورد استفاده قرار مي گيرد.
رستمي هدف عمده اين روش را دستيابي به تمرکز و توجه عميق مي داند و مي افزايد: اين روش در واقع با پاکسازي ذهن مغز مي تواند در لحظات حساس و فشارزا،عملکرد طبيعي خود را حفظ کند. به عنوان مثال در اين حالت به ورزشکار کمک مي شود به يک حالت آرامش وآمادگي ذهني دست يابد و در طول مسابقه ها و موقعيت هاي دشوار بهترين عملکرد را داشته باشد. در روش نوروفيدبک ، ورزشکار روي يک صندلي راحتي در حالت آرامش کامل قرار مي گيرد. حس گرهاي خاصي به مناطق مشخصي از سر وصل مي شوند و با به کارگيري نرم افزارهاي رايانه اي امواج مغزي ثبت و تحليل مي شوند. متخصص با در نظرگرفتن ويژگي ها و نياز هر فرد طبق يک برنامه خاص ، وقتي فرد امواج مناسب را توليد مي کند بازخوردي به او مي دهد.
از اين طريق فرد مي آموزد امواج مغزي مطلوب را در زمان مناسب توليد کند و از انحراف تمرکز و توجه ذهني خود جلوگيري کند، طرفداران اين روش باور دارند که بازآموزي ذهن از اين طريق امکان پذير است. چرا که امروزه دانشمندان مي دانند کدام امواج مغزي در کدام قسمت سر در توليد بالاترين سطح تمرکز نقش دارند و از آنجايي که با استفاده از اين روش تغيير دامنه ، فراواني ، ثبات و همزماني امواج مغزي امکانپذير است ، فقط کافي است فرد ياد بگيرد چگونه با تمرين و تکرار به امواج مناسب و ويژگي هاي مورد نظر دست يابد.
در اين روش به فرد آموزش داده مي شود بين رفتار جسماني و نگرش هاي دروني کيفيت عملکرد مغز ارتباط مناسب برقرار کند و از اين طريق آمادگي ذهني و عملکرد ورزشي خود را به طور خودکار بهبود بخشد و از منابع بالقوه ذهني خود به طور کارآمدتري استفاده کند.
اثرات اين روش به هر فرد و تعداد و نوع جلسات بستگي دارد ولي با گذشت چندين جلسه خلق فرد بهبود يافته و فرد احساس آرامش ، سرزندگي و سرخوشي بيشتري مي کند. با ادامه جلسات توجه ، تمرکز و کارآمدي ذهني افزايش يافته و در نتيجه عملکرد روانشناختي رشد چشمگيري مي کند. استفاده از اين روش کاملا ايمن است و هيچ خطر جانبي در پي ندارد. تمام افراد و در تمام سنين مي توانند از اين روش بهره برند و نتايج هميشگي هستند. هم اکنون نيز تيم هاي ورزشي متعددي از اين روش بهره مي برند.
براي مثال تيم فوتبال آ.ث ميلان و تيم ملي ايتاليا از ماهها قبل از شروع جام جهاني استفاده از روش نوروفيدبک را جزو برنامه هاي اساسي خود قرار داده بودند و نتايج قابل توجه آنان در مسابقات را مي توان به توان ذهني و آمادگي رواني بالاي بازيکنان آنها نسبت داد.
در چند سال گذشته استفاده از نوروفيدبک براي ارتقاي عملکردهاي شناختي به يکي از مهم ترين موضوعات تحقيقي در مجلات پزشکي و روان شناسي تبديل شده است که همگي از اين موضوع که مي توان مغز را تعليم داد حمايت مي کنند. در سال 2005 مسوولان تنيس کانادا 20 نفر از بهترين تنيسورهاي جوان خود را با اين روش آموزش دادند و نتايج مثبت آن را تاييد کردند.
همچنين دانشگاه مک گيل در مونترال در پژوهشي 5 ساله اثرات اين روش را بر روي 80 ورزشکاردر رشته هاي مختلف ورزشي بررسي مي کند. جيو والينته ، روانشناس ورزشي بسياري از بازيکنان معروف گلف معتقد است بزودي نوروفيدبک به يکي از اجزاي اصلي برنامه هاي تمرين حرفه اي در خواهد آمد.
روش ماتریکس
واحد تخصصی درمان شيشه در مرکز درمان سوء مصرف مواد کاج از بهمن ماه سال 1388افتتاح گرديده است. روش درماني اين مرکز مبتني بر شيوه مداخله روانشناختي ماتريکس ميباشد که توسط محققان دانشگاه UCLA آمريکا به دنياي پزشکي معرفي شده است و توسط اساتيد مرکز ملي مطالعات اعتياد ايران وابسته به دانشگاه علوم پزشکی تهران مطابق با زمينه های فرهنگي و اجتماعي کشورمان متحول گرديده است. در اين شيوه با استفاده از جلسات متعدد مداخلات ظريف روانشناختي که حداقل 24 جلسه پيش بيني شده است، پرهيز تدريجي بيمار، تقويت حوزه های عملکرد رواني، اجتماعي و حرفه ای فرد مورد هدف قرار ميگيرد، تا مراجع به روشني مزاياي پرهيز را درک کند. جلسات مشاوره بر حسب نياز مراجع و برنامه مرکز بصورت 2 يا 3 جلسه در هفته تعريف ميشود و بر حسب نياز، جلسات مقتضي ويزيت پزشک نيز به آن اضافه ميشود. قابل ذکر است در اين پروسه حداقل مداخلات دارويي بکار ميرود تا مراجع قدرت اراده خود و نه پتانسيل دارو را در جريان درمان عامل بداند. مرکز ملی مطالعات اعتیاد ایران در نیمه دوم سال 1388 اقدام به برگزاری دو دوره کارگاههای نظری و عملی آموزش ماتریکس به پزشکان و روانشناسان متقاضی نمود و کسانی که با موفقیت دوره را به اتمام رساندند، گواهی آن مرکز را اهدا نمود. مرکز درمان سوء مصرف مواد (ترک اعتیاد) کاج نیز ضمن حضور فعال در این دوره آموزشی موفق به کسب گواهینامه درمان مواد محرک طبق الگوی ماتریکس گردیده است و آمادگی پذیرش بیماران این حیطه را دارا میباشد. مراجعین در صورت هرگونه سوال در مورد این درمان جدید و نیاز به مشاوره میتوانند بصورت رایگان از خدمات مشاوره این مرکز بصورت حضوری، تلفنی و یا اینترنتی بهره مند شوند.
http://www.eeginfo.com/research/addiction_main.html

درمان اعتیاد به متآمفتامین ها ( شیشه )


نوروفیدبک

به اعتقاد بسياري از کارشناسان علم روان شناسي ، استفاده از فناوري هاي نوين در تشخيص و درمان اختلالات رواني بسيار موثر است.
به طوري که مي توان از آنها در شناسايي و تشخيص اختلالات کارکردي مغز و مشکلاتي همچون بيش فعالي ، اضطراب ، افسردگي و آلزايمر استفاده کرد. در اين ميان ، روش نوروفيدبک در درمان اين اختلالات تحول بزرگي ايجاد کرده است و معمولا با کامل کردن يک دوره درماني ، بهبودي ثابتي دربيمارحاصل مي شود.
در نخستين همايش علمي و تخصصي کاربرد فناوري هاي نوين در علوم عصب و روانشناختي هم که چندي پيش در دانشکده علوم تربيتي دانشگاه تهران برگزار شد، مزايا و کاربرد فناوري هاي نوين و نقش موثر آنها در تشخيص و درمان اختلالات رواني مورد بررسي قرار گرفت و روش هاي جديد درماني مطرح در سطح دنيا به متخصصان اين علم معرفي شد.

روشهاي مورد استفاده در بررسي کارکرد مغز مثل PET، SPECT و FMRI ضمن داشتن هزينه بالا، گاه داراي عوارض منفي (از قبيل تزريق مواد راديواکتيو، قرارگرفتن در ميدان مغناطيسي قوي و...) نيز هستند. در اين بين ، روش الکتروانسفالوگرام (EEG) که فعاليت الکتريکي مغز را ثبت مي کند، ضمن مقرون به صرفه بودن ، عوارضي هم در پي ندارد. البته در گذشته از EEG به منظور بررسي ساختار مغز و براي شناسايي صرع ، تشنج و تومور استفاده مي شد.
اما در دهه 1960 و 1970 و با پيدايش رايانه ها، درمان بيماران به کمک آن پيشرفت چشمگيري کرد و تحليل EEG کمي (QEEG) به عنوان روشي با پايايي بالا ابداع شد. اين روش در واقع برخلاف ساير روش ها، به منظور بررسي کارکرد مغز (نه ساختار مغز) ابداع شده است ، بنا بر اين از آن مي توان در شناسايي و تشخيص اختلالات کژکنشي کارکرد مغز نظير؛ اضطراب ، افسردگي ، آلزايمر و... استفاده کرد.
به گفته دکتر رضا رستمي ، عضو هيات علمي گروه روان شناسي دانشکده روان شناسي و علوم تربيتي دانشگاه تهران ، در اين روش امواج مغزي حاصل از فعاليت قشر مخ بيمار (با استفاده از الکترودهاي متصل به جمجمه) وارد کامپيوتر شده و با انجام يک سري عمليات رياضي ، اين امواج به عدد و اعداد به نمودار يا تصوير (تصوير سر با رنگهاي آبي ، زرد، قرمز و سبز و به صورت دو يا سه بعدي ) تبديل مي شوند.
امروزه مي توان با مقايسه QEEG فرد بيمار با پايگاه داده هاي موجود از افراد به هنجار، نابهنجاري هاي کارکرد مغز را شناسايي و با تطبيق آن با الگوهاي موجود، نوع اختلال را مشخص کرد.

راهي بسوي تشخيص دقيق بيماري

QEEG فعاليت ها و کارکردهاي مغز را بررسي مي کند و آنها را در قالب تصاوير رنگي به ما نشان مي دهد، به اين ترتيب مناطقي از مغز که مشکل دارند مشخص مي شوند. به گفته رستمي با اين روش مي توان بسياري از بيماري ها را تشخيص داد و در برخي موارد متوجه شد که علت بيماري يک مشکل جسماني يا فيزيولوژيکي يا علتي رواني است.
رستمي مي افزايد: با اين روش مي توان اختلال بيش فعالي ، کمبود توجه ، افسردگي ، اضطراب ، تومورهاي مغزي ، صرع ، اختلالات يادگيري (مشکلاتي که کودک در مسائل درسي خود دارد مانند روخواني ، ديکته ، رياضي و...) سوئمصرف الکل يا مواد، سکته ، جراحت ها و آسيب هاي مغزي ، بيماري هاي عفوني مانند مننژيت و آنسفاليت ، حملات قلبي ، مشکلات ريوي (ناراحتي شش ها)، اسکيزوفرني ، دمانس وآلزايمر را تشخيص داد. درضمن باکمک اين روش ، درمانگر مي تواند بيماري ها را خيلي دقيق تر و آسان تر تشخيص دهد.
درست همانند آزمايش هاي پزشکي که به پزشک کمک مي کند راحت تر بيماري را تشخيص دهد و در مورد درمان مناسب تصميم بگيرد،حتي در بسياري از موارد راهکارهاي درماني نيز ارائه مي دهد. از جمله محاسن اين روش ، به دقت تشخيصي بالاي آن نسبت به مصاحبه هاي باليني ، تشخيص آسيب هاي مغزي ، اختلال هاي يادگيري و... با دقت 80 تا 90 درصد، تعيين داروهاي موثر با اثربخش ترين دوز و کمترين عوارض منفي ،سنجش توانمنديهاي شناختي و ذهني مانند بهره هوشي (IQ) ، تمرکز، توجه و... اشاره کرد.
درضمن سنجش توانمنديهاي هنري ، پيگيري سندرم هاي ارگانيکي مغز، پيگيري نتايج شيمي درماني و پرتو درماني و ترک داروهاي روانگردان يا غيرمجاز، پيگري بيماري هاي عفوني مانند آنسفاليت و يا مننژيت وبررسي وضعيت بيمار پس از جراحي هم از ديگر مزايايي هستند که مي توان براي آن قايل شد.
اين روش در حدود يک سال است که به صورت باليني و کلينيکي در ايران استفاده مي شود. البته اگرچه از سال 1968 درامريکا استفاده از اين روش شروع شده ، اما از اوايل سال 2000 ميلادي در دنيا به صورت باليني و کلينيکي مورد استفاده قرار مي گيرد. تاکنون امواج مغزي 250 نفر در ايران توسط QEEG گرفته شده است و 60 نفر تحت درمان نوروفيدبک قرار گرفته اند. QEEG نقاط و امواج مشکل دار مغز را مشخص مي کند وسپس توسط نوروفيدبک درمان صورت مي گيرد.
درواقع همان نقطه اي از سر که در QEEG مشکل دار به نظر مي رسدو شناسايي مي شود مورد درمان قرار مي گيرد، به اين ترتيب که فرد جلوي صفحه نمايش مي نشيند.

بيماري هاي قابل درمان با نوروفيدبک

بيش فعالي / کمبود توجه: بيش از هر بيماري ديگري ، براي درمان آن از نوروفيدبک استفاده شده است و تاکنون 80 - 85 درصد بيماران مبتلا بهبودي کامل يافتند.
اضطراب: بسياري از متخصصان ، به کارگيري نوروفيدبک به منظور درمان اضطراب را يکي از عمده ترين موارد و زمينه هاي استفاده از نوروفيدبک مي دانند. اکثر آنها معتقدند اضطراب يکي از اولين بيماري هايي بود که به نوروفيدبک پاسخ داد. نتايج پژوهشي نشان مي دهد در حدود 80 - 90 درصد از بيماران اضطرابي با اين روش درمان شده اند.
اختلالات يادگيري: اين اختلالات در سنين دبستان شايع هستند. در اين نوع اختلالات علي رغم هوش نرمال و نبود نقص حسي ، کودک در يادگيري مشکل دارد. در درمان اين اختلالات نوروفيدبک تحول بزرگي ايجاد کرده است. درخصوص اختلالات يادگيري ، نوروفيدبک به تنهايي پاسخگواست و نيازي به درمان مکمل ندارد. معمولا با کامل کردن يک دوره درماني ، بهبودي ثابتي حاصل مي شود. تاثير اين روش در چندين پژوهش علمي و معتبر نيز تاييد شده است.
اختلالات خواب: اولين تغييراتي که مراجعين عموما بعد از شروع درمان با نوروفيدبک مشاهده مي کنند، تغيير و تنظيم خوابشان است. بنابراين از نوروفيدبک هم در درمان اختلالات خواب نيز استفاده مي شود.
صرع ، ضربه سر و سکته مغزي:در انواع صرع و در مواردي که داروها موثر نبوده اند و بيماري بسيار مزمن و غيرقابل کنترل بوده است ، نوروفيدبک در درمان 70 تا 90 درصد از بيماران موفق بوده است. در اکثر موارد نوروفيدبک بايد با دارو درماني همراه باشد، اما حدود 20 درصد از بيماران مي توانند مصرف دارو را پس از درمان با نوروفيدبک قطع کنند. تاثيراتي از اين درمان در موارد ضربه به سر و سکته مغزي نيز گزارش شده است.
دردهاي مزمن و سردردهاي ميگرني: درمانگران و پزشکاني که از نوروفيدبک براي درمان دردهاي مزمن و سردردهاي ميگرني استفاده کرده اند، اعلام کردند که وقوع و شدت حملات ميگرن در اکثر موارد با استفاده از اين روش کاهش مي يابد و حتي از بين مي رود در دردهاي مزمن نيز نوروفيدبک به کاهش درد و کنترل آن (حتي در موارد خيلي شديد) کمک کرده است.
افسردگي: در مورد بيماران مبتلا به افسردگي اساسي که هيچ درماني براي آنها کارساز نبوده ، نوروفيدبک در اغلب موارد نتيجه بخش بوده است در برخي از کشورها يکي از بهترين و معمول ترين درمان ها براي افسرده خويي يعني افسردگي خفيفي که بيش از 2 سال دوام دارد، اما زندگي فرد را مختل نمي کند، نوروفيدبک است.
سوء مصرف مواد: مطالعات نشان داده است در مقايسه با درمان هاي ديگر براي اعتياد، درمان با نوروفيدبک از بسياري از روش هاي ديگر موفق تر بوده است. علاوه بر اين درمان با اين روش وسوسه و ولع فرد را کاهش مي دهد و در درازمدت احتمال عود و بازگشت را پايين مي آورد از طريق نوروفيدبک مي توان تمامي موارد اعتياد و نيز سوء مصرف الکل را درمان کرد.
دو الکترود به گوش و يک الکترود به سر وصل مي شود و بيمار با امواج مغزي اش شروع به انجام يک بازي مي کند. بطورکلي يکي از کاربردهاي جدي دستگاه نوروفيدبک تشخيص آسيب مغزي توسط نوار مغزي با درصد اطمينان 90 است.
ديگر کاربرد آن در حوزه شناسايي افرادي است که زمينه انجام جرم يا امکان جرم مجدد را دارند.البته درآينده اي نزديک مي توان در زندان ها، مدارس و درمان جانبازان اعصاب و روان هم از مزاياي آن بهره برد.

آيينه چون نقش تو بنمود راست...

روش نوروفيدبک برپايه ثبت و تحليل امواج مغزي و دادن اطلاعات بازخوردي (شنيداري /ديداري) در مورد امواجي که فرد توليد مي کند،قرار دارد.
امواج مغزي ناشي از فعاليت الکتريکي مغز هستند ودر شکل دهي فرآيندهاي روانشناختي ناهشيار که عموما خارج از کنترل فرد هستند، نقش دارند. در واقع نوروفيدبک همانند يک آيينه در مقابل اين فرآيندها عمل مي کند و به فرد مي آموزد که چگونه امواج مغزي مناسبي را توليد کند که بيشترين ارتباط را با افزايش سلامتي ،خلاقيت ،انعطاف پذيري ذهني و بهبود فعاليت هاي شناختي دارند.
با تمرين دادن ذهن همانند تمرين بدني مغز مي آموزد که فعاليت خود را تنظيم کند و عملکرد بهتري داشته باشد. استفاده از روش نوروفيدبک براي دستيابي به اين امر بسيار ثمربخش است و امروزه در مقياس وسيعي توسط تيم ها و ورزشکاران زيادي مورد استفاده قرار مي گيرد.
رستمي هدف عمده اين روش را دستيابي به تمرکز و توجه عميق مي داند و مي افزايد: اين روش در واقع با پاکسازي ذهن مغز مي تواند در لحظات حساس و فشارزا،عملکرد طبيعي خود را حفظ کند. به عنوان مثال در اين حالت به ورزشکار کمک مي شود به يک حالت آرامش وآمادگي ذهني دست يابد و در طول مسابقه ها و موقعيت هاي دشوار بهترين عملکرد را داشته باشد. در روش نوروفيدبک ، ورزشکار روي يک صندلي راحتي در حالت آرامش کامل قرار مي گيرد. حس گرهاي خاصي به مناطق مشخصي از سر وصل مي شوند و با به کارگيري نرم افزارهاي رايانه اي امواج مغزي ثبت و تحليل مي شوند. متخصص با در نظرگرفتن ويژگي ها و نياز هر فرد طبق يک برنامه خاص ، وقتي فرد امواج مناسب را توليد مي کند بازخوردي به او مي دهد.
از اين طريق فرد مي آموزد امواج مغزي مطلوب را در زمان مناسب توليد کند و از انحراف تمرکز و توجه ذهني خود جلوگيري کند، طرفداران اين روش باور دارند که بازآموزي ذهن از اين طريق امکان پذير است. چرا که امروزه دانشمندان مي دانند کدام امواج مغزي در کدام قسمت سر در توليد بالاترين سطح تمرکز نقش دارند و از آنجايي که با استفاده از اين روش تغيير دامنه ، فراواني ، ثبات و همزماني امواج مغزي امکانپذير است ، فقط کافي است فرد ياد بگيرد چگونه با تمرين و تکرار به امواج مناسب و ويژگي هاي مورد نظر دست يابد.
در اين روش به فرد آموزش داده مي شود بين رفتار جسماني و نگرش هاي دروني کيفيت عملکرد مغز ارتباط مناسب برقرار کند و از اين طريق آمادگي ذهني و عملکرد ورزشي خود را به طور خودکار بهبود بخشد و از منابع بالقوه ذهني خود به طور کارآمدتري استفاده کند.
اثرات اين روش به هر فرد و تعداد و نوع جلسات بستگي دارد ولي با گذشت چندين جلسه خلق فرد بهبود يافته و فرد احساس آرامش ، سرزندگي و سرخوشي بيشتري مي کند. با ادامه جلسات توجه ، تمرکز و کارآمدي ذهني افزايش يافته و در نتيجه عملکرد روانشناختي رشد چشمگيري مي کند. استفاده از اين روش کاملا ايمن است و هيچ خطر جانبي در پي ندارد. تمام افراد و در تمام سنين مي توانند از اين روش بهره برند و نتايج هميشگي هستند. هم اکنون نيز تيم هاي ورزشي متعددي از اين روش بهره مي برند.
براي مثال تيم فوتبال آ.ث ميلان و تيم ملي ايتاليا از ماهها قبل از شروع جام جهاني استفاده از روش نوروفيدبک را جزو برنامه هاي اساسي خود قرار داده بودند و نتايج قابل توجه آنان در مسابقات را مي توان به توان ذهني و آمادگي رواني بالاي بازيکنان آنها نسبت داد.
در چند سال گذشته استفاده از نوروفيدبک براي ارتقاي عملکردهاي شناختي به يکي از مهم ترين موضوعات تحقيقي در مجلات پزشکي و روان شناسي تبديل شده است که همگي از اين موضوع که مي توان مغز را تعليم داد حمايت مي کنند. در سال 2005 مسوولان تنيس کانادا 20 نفر از بهترين تنيسورهاي جوان خود را با اين روش آموزش دادند و نتايج مثبت آن را تاييد کردند.
همچنين دانشگاه مک گيل در مونترال در پژوهشي 5 ساله اثرات اين روش را بر روي 80 ورزشکاردر رشته هاي مختلف ورزشي بررسي مي کند. جيو والينته ، روانشناس ورزشي بسياري از بازيکنان معروف گلف معتقد است بزودي نوروفيدبک به يکي از اجزاي اصلي برنامه هاي تمرين حرفه اي در خواهد آمد.
روش ماتریکس
واحد تخصصی درمان شيشه در مرکز درمان سوء مصرف مواد کاج از بهمن ماه سال 1388افتتاح گرديده است. روش درماني اين مرکز مبتني بر شيوه مداخله روانشناختي ماتريکس ميباشد که توسط محققان دانشگاه UCLA آمريکا به دنياي پزشکي معرفي شده است و توسط اساتيد مرکز ملي مطالعات اعتياد ايران وابسته به دانشگاه علوم پزشکی تهران مطابق با زمينه های فرهنگي و اجتماعي کشورمان متحول گرديده است. در اين شيوه با استفاده از جلسات متعدد مداخلات ظريف روانشناختي که حداقل 24 جلسه پيش بيني شده است، پرهيز تدريجي بيمار، تقويت حوزه های عملکرد رواني، اجتماعي و حرفه ای فرد مورد هدف قرار ميگيرد، تا مراجع به روشني مزاياي پرهيز را درک کند. جلسات مشاوره بر حسب نياز مراجع و برنامه مرکز بصورت 2 يا 3 جلسه در هفته تعريف ميشود و بر حسب نياز، جلسات مقتضي ويزيت پزشک نيز به آن اضافه ميشود. قابل ذکر است در اين پروسه حداقل مداخلات دارويي بکار ميرود تا مراجع قدرت اراده خود و نه پتانسيل دارو را در جريان درمان عامل بداند. مرکز ملی مطالعات اعتیاد ایران در نیمه دوم سال 1388 اقدام به برگزاری دو دوره کارگاههای نظری و عملی آموزش ماتریکس به پزشکان و روانشناسان متقاضی نمود و کسانی که با موفقیت دوره را به اتمام رساندند، گواهی آن مرکز را اهدا نمود. مرکز درمان سوء مصرف مواد (ترک اعتیاد) کاج نیز ضمن حضور فعال در این دوره آموزشی موفق به کسب گواهینامه درمان مواد محرک طبق الگوی ماتریکس گردیده است و آمادگی پذیرش بیماران این حیطه را دارا میباشد. مراجعین در صورت هرگونه سوال در مورد این درمان جدید و نیاز به مشاوره میتوانند بصورت رایگان از خدمات مشاوره این مرکز بصورت حضوری، تلفنی و یا اینترنتی بهره مند شوند.
http://www.eeginfo.com/research/addiction_main.html



مشخصات كلي برنامه آموزشي

دوره دكتري تخصصي (Ph.D ) رشته علوم اعصاب

مصوب سي و پنجمين جلسه مورخ 29/08/86 شوراي عالي برنامه ريزي علوم پزشكي

نام  و تعريف رشته:

 دكتري تخصصي علوم اعصاب   (Ph.D. in nerurocience)

دكتري تخصصي (Ph.D. ) رشته علوم اعصاب علمي است كه در آن دانشجويان به مطالعه سيستم عصبي كه شامل بخش هايي چون ساختار و روند تكامل، نقش و وظايف مربوطه اجزائ سيستم، عوامل ژنتيكي، بيوشيميايي، فيزيولوژي و فارماكولوژي، سيستم عصبي مي باشد، مي پردازند. دانش آموختگان اين رشته قادر خواهند بود كه با درك عميق و كاربردي رابطه بين مغز و رفتار، ساختمان و كاركرد مغز را بخوبي بشناسند.

1-                  تاريخچه :

پيچيدگي مغز انسان بر هيچكس پوشيده نيست بطوريكه حوزه هاي مختلفي از علوم مانند فيزيولوژي، تصوير برداري، علوم رايانه، فارماكولوژي، عصب شناسي، روان شناسي، روان پزشكي و علوم شناختي به بررسي آن مي پردازند. ارتباط اين رشته ها در اوايل شكل گيري آنها زياد نبود، اما با پيشرفتهاي علمي دهه 90 ميلادي (كه به دهه مغز معروف است) و با ظهور علم عصب پايه و تحول ان زمينه براي هماهنگي بيشتر ميان رشته اي فراهم آمد.

علم عصب پايه دانشي بين رشته اي است كه مرزهاي رشته هاي مختلف علوم پزشكي را مي شكند و انها را به هم نزديك مي كند اگرچه اين رشته سابقه طولاني در جهان ندارد، اما در دو دهه اخير پيشترفتهاي سريعي داشته و در بسياري از دانشگاههاي معتبر دنيا دوره هاي كارشناسي، كارشناسي ارشد و دكتري ان ايجاد شده است.

اگرچه اين رشته تا كنون در ايران موجود نيوده است، اما بررسي مقالات چاپ شده در نشريات بين المللي و نمايه شده در نمايه هاي معتبر علمي نشان مي دهد كه اكثريت مقالات ايراني در حوزه علوم پزشكي از رشته علوم عصب پايه مي باشند بنابراين امكانات و زمينه هاي  علمي و نيز دانشمندان كارآمد در اين خصوص در كشور وجود دارد. ايجاد دوره دكتري اين رشته مي تواند اين امكانات را متمركز و هماهنگ نمايد و زمينه را براي توسعه اين رشتهدر كشور فراهم آورد.

2-                  ارزشهاي حاكم بر رشته (Values):

-          دقت در كار ف خلاقيت و نوآوريهاي چند وجهي، قابليت تفكر تحليلي و نقادانه، اخلاق در پژوهش، پژوهش گروهي و امكان مدل سازي و ديالوگ و همكاري ميان رشته اي و تقويت ايده پردازي.

-          علوم عصب پايه در واقع دانش پايه براي رشته هاي مرتبط با اختلالات سيستم عصبي است و در همين راستا تحقيقات جديد در جهت انجام مطالعات پايه اي و بررسي ارتباط آن با بيماري هاي مربوط به سيستم عصبي كه از حوزه هاي مربوط به علوم اعصاب مي شود. نقش بسزايي در كمك به روش هاي جديد درمان بيماريهاي سيستم عصبي دارد.

3-                  رسالت رشته(Mission):

 رسالت عبارت است از تريبت دانش آموختگاني كه بتوانند پس از آشنايي با روش و فنون تدريس و تحقيق در رشته علوم اعصاب، با درك ويژگي هاي ساختماني عصبي انسان از نظر ماكروسكوپي،ميكروسكوپي و تكاملي، با بهره گيري از روش هاي ميكرو آناتومي و شيوه هاي نوين ديگر، ضمن كشف استعدادها و ايجاد انگيزه هاي لازم در فراگيران به آموزش و تحقيق بپردازند و از اين رهگذر، زمينه را براي فراگيري بهتر علوم پزشكي فراهم ساخته و در تامين و ارتقاي سلامت جامعه سهيم باشند، دارندگان مدرك دكتري تخصصي (PH.D.) در رشته اعصاب گروهي از افراد مجرب در ارائه خدمات آموزشي و پژهشي در مراكز اموزشي تحقيقاتي بوده و ماموريت هاي فوق در تربيت آنان مد نظر قرار گرفته است.

4-                  چشم انداز رشته (Vision):

انتظار مي رود كه باتوجه به رويكرد وزارت بهداشت مبني بر خودكفائي علمي و حل مشكلات بهداشتي در داخل كشور در ظرف 1 سال آينده با تربيت دانش آموختگان مقطع دكتري تخصصي علوم اعصاب، ضمن رفع نياز هاي آموزشي و پژوهشس دانشگاهاي كشور در زمينه هاي مختلف علوم اعصاب، و همچنين با انجام پزوهش هاي بنيادين و تيز تركيب پژوهش هاي پايه و باليني باعث تبديل بخش علوم اعصاب به يكي از بارزترين بخش هاي دانشگاه شود و در جهت كاربردي كردن هرچه بيشتر اين رشته اقدام نمايند.

5-                  اهداف كلي (Aims ):

-          تربيت نيروي انساني كارآمد و صاحب نظر در امورپژوهشي و آموزشي علوم عصب پايه

-          ايجاد زمينه براي همكاري، متخصصان و دانشمندان رشته هاي مختلف باليني و پايه علوم اعصاب

-          رشدو توسعه پژوهش و توليد علم در زمينه اعصاب در سطح كشور

6-                  نقش دانش اموختگان در نظام بهداشتي:

دانش آموختگان اين رشته افرادي كارامد و متعهد با توانمندي هاي بالاي اموزشي وپژوهشي و نيز خلاقيت و نوآوري و توسعه در زمينه هاي آموزش و پژوهش در علوم عصب پايه خواهند بود.

7-                  وظيفه حرفه اي دانش آموختگان:

 دانش آموختگان اين رشته قابليت انجام فعاليتهاي مختلف علمي و پژوهشي را خواهند داشت كه به برخي از آنها در ذيل اشاره مي شود:

آموزشي:

-          كمك به ارتقاء كيفيت آموزش علوم پايه و باليني در دانشگاهها

-          آموزش علوم عصب پايه به فراگيرندگان در سطوح مختلف

پژوهشي:

-          طراحي و اجراي پروژه هاي تحقيقاتي در زمينه علوم اعصاب

-          مهارت ارزيابي انتقادي مقالات علمي و كاربرد عملي فرضيه ها و روشهاي آنها

-           كاربردي ساختن خلاقانه يافته هاي پژوهي بر اساس نياز هاي جامعه با استفاده از فن آوري هاي نوين و بومي سازي  فن آوري

-          ارتباط با صنايعي مثل داروسازي و مهندسي پزشكي

خدمات مشاوره اي:

-          ارائه خدمات مشاوره اي در طراحي مدل هاي پژهشي و ارائه پروپوزال هاي مربوط به متخصصين علوم باليني

-          مشاوره در تدوين استانداردهاي بين المللي در حيطه هاي مرتبط با علوم اعصاب

-          شناسايي مشكلات و مسائل مبتلا به كشور و انجام تحقيقات در زمينه آنها و ارائه را ه كارهاي مناسب با حل انها

8-                   ر اهبردي (استراتژي) اجرائي برنامه آموزشي:

استراتژي كلي آموزشي، تلفيقي از استاد محوري (Teacher Cenered) و شاگررد محوري (Student centered) با ويژگيهاي زير خواهد بود.

-          گسترش ابعاد توانائي هاي دانشجويان در ابعاد مختلف.

-          مشاركت در آموزش عصب شناسي پزشكي در رشته هاو مقاطع مختلف گروه پزشكي

-          توجه به علائق شخصي و حرفه اي دانشجويان در تحصيل.

-          تشويق به استفاده از پايگاه هاي اطلاع رساني و اينترنت براي ارتباط با ساير محققين و مراكز تحقيقاتي

-          تاكيد بر بهره گيري از دوره هاي آموزش مداوم و بازآموزي متناسب با نياز

-          تهيه امكانات و تجهيزات لازم در پيشبرد كارهاي پژوهشي.

-          تهيه امكانات سخت افزاري و نرم افزاري كامپيوتري براي دانشجويان.

9-                  شرايط و نحوه پذيرش دانشجو:

 برا ساس آئين نامه و ضوابط دوره دكتري تخصصي (PH.D.) مصوب شوراي عالي برنامه ريزي علوم پزشكي مي باشد.دارندگان مدارك دكتري عمومي پزشكي، دكتري عمومي دندانپزشكي، دكتري عمومي داروسازي و دانش آموختگان كارشناسي ارشد رشته هاي فيزيولوژي، زيست شناسي (با گرايش علوم سلولي و مولكولي، علوم جانوري، ميكروبيولوژي، زنتيك )، ژنتيك انساني، آناتومي، سم شناسي، بيوشيمي، روان شناسي باليني، فارماكولوژي مي توانند داوطلب شركت در آزمون شوند.

دروس آزمون ورودي و ضرائيب مربوط به آنها:

نام درس                           ضريب

  1. نوروبيولوژي سلولي    2
  2. نوروفيزيولوژي         3
  3. نوروفارماكولوژي       2
  4. نوروآناتومي             3  

10-               رشته مشابه در داخل كشور

رشته دكتري علوم اعصاب شناختي در دانشگاههاي وابسته به وزارت علوم تحقيقات و فناوري

11-               سابقه اين رشته در داخل خارج از كشور:

اين رشته درحال حاضر در اغلب دانشگاههاي معتبر جهان ارائه مي شود.

12-               شرايط مورد نياز براي راه اندازي رشته:

بر اساس شرايط و ضوابط شوراي گسترش و ارزيابي وزارت بهداشت درمان و آموزش پزشكي مي باشند.

13-               موارد ديگري (مانند بورسيه ):

اعزام بورسيه به خارج از كشور در صورت نياز و مطابق قوانين وزارت متبوع مي باشد.


 

فصل دوم

مشخصات دوره برنامه آموزشي دوره دكتري تخصصي (PH.D.) رشته علوم اعصاب

1-                  نام دوره:

دكتري تخصصي علوم اعصاب  (PH.D. in neuroscience )

2-                  طول دوره و شكل نظام اموزشي:

براساس آئين نامه آموزشي دوره دكتري تخصصي (PH.D ) مصوب شورا يعالي برنامه ريزي علوم پزشكي ميباشد.

2-نام درس و تعداد واحدهاي درسي :

تعداد واحدهاي درسي در اين دوره 47 واحد است كه به شرح زير مي باشد:

واحدهاي اختصاصي اجباري (Core )   21 واحد

 واحدهاي  اختصاصي اختياري (Noncore )   6 واحد

پايان نامه   20 واحد

جمع كل   47 واحد

جدول الف- دروس كمبود يا جبراني دوره دكتري تخصصي (PH.D.) رشته علوم اعصاب



ترامادول : دارويي ضد درد كه امروزه بي رويه مصرف مي شود !!!

داروي ترامادول جز ليست داروهاي OTC ( بدون نياز به نسخه ) ايران نيست با اين حال به دليل

 

خاصيت نشاط آوري اين دارو , آمار مصرف آن در بين جوانان ايراني رو به افزايش است .

 

بدليل افزايش مصرف اين دارو در ايران , ذكر نكاتي علمي براي روشن نمودن نحوه عملكرد ,

 

عوارض جانبي و عوارض قطع ناگهاني مصرف اين دارو ضروري به نظر مي رسد .

 

ترامادول يك داروي شبيه مورفين ( اپيوئيد ) ضد درد :

 

-        ترامادول يك تركيبت صناعي شبيه مورفين مي باشد كه در بازار دارويي ايران به صورت قرص

 

و كپسول 50 و 100 ميلي گرم و آمپول 100 ميلي گرم موجود مي باشد و براي درمان دردهاي

 

نسبتاً شديد حاد يا مزمن از قبيل دردهاي بعد از عمل جراحي و دردهاي سرطاني استفاده مي شود .

 

-        ترامادول در بدن از چندين راه متابوليزه مي شود يكي از اين راهها سيستم آنزيم هاي كبدي


( سيتوكروم P450 ) مي باشد مهمترين متابوليت حاصل از متابوليسم كبدي ترامادول داراي اثر

 

ضد درد 6 برابر بيشتر از ترامادول مي باشد

 

-        در دوران بارداري بدون تجويز پزشك مصرف نگردد .

 

-        در دوران شيردهي بدون تجويز پزشك مصرف نگردد .

 

عوارض جانبي

 

-        ترامادول ممكن است نشانه هاي شبيه مورفين ( سرگيجه , خواب ‌آلودگي , يبوست , تعريق , خارش ) ايجاد مي كند اما احتمال بروز دپريسيون تنفسي نسبت به مورفين كمتر مي باشد و در صورت تزريق احتمال دپرسيون تنفسي بالا مي رود ).

-        بروز واكنشهاي حساسيتي از قبيل : ضعف تنفسي , انسداد ريوي , تورم لب ها , تورم زبان وصورت و كهير

-        مصرف بيش از حد اين دارو عوارضي از قبيل : تنگي نفس , ضعف تنفسي , تنفس سطحي ,افزايش ضربان قلب و تشنج

-        حملات ناگهاني ( حملات شبيه صرع و تشنج ) از عوارض نادر اين دارو مي باشد كه در اثر مصرف زياد اين دارو يا مصرف دارو در بيماران صرعي يا بيماراني كه دچار آسيب مغزي شده اند با بيماراني كه مشكلات كبدي كليوي ( دفع دارو دچار اختلال گشته و افزايش مقدار دارو در خون ) و يا معتادان به الكل ايجاد مي گردد .

 

 

موارد منع مصرف ترامادول

-        همانطور كه بيان گرديد تشنج يكي از عوارض نادر و خطرناك مصرف ترامادول مي باشد . در صورت وجود موارد زير از مصرف ترامادول خودداري كنيد :

1-داشتن سابقه صرع يا تشنج

2-وجود جراحات مغزي و تورمورهاي مغزي

3-وجود مشكلات كليوي ـ كبدي ( كليرانس راكينس كمتر از min/ ml 30 نبايد ترامادول مصرف شود )

4-سينوزيت

5-مصرف الكل و داروهاي محرك اعصاب مثل آمفتامينها

6-مصرف داروهاي ضد افسردگي ( امي تريپتبلين , فنلزين , سيتالوپرام ... )

7-مصرف داروهاي آنتي سايكوز ( ضد جنون ) مثل كلريرومازين , فلوفنازين , هالدپريدول , پرفنازين .........

8-مصرف داروهاي ضد درد مخدر ( كدئين , ففتانيل , مرفين , هيدرومورفين )

9-مصرف داروي پرومتازين و بوپروپيون

تداخلات دارويي

-        داروها ضد تشنج مثل كار با مازپين باعث كاهش اثر ترمادول مي شوند

-        ترامادول باعث افزايش اثر داروهاي خواب آور و آنتي هيستامينها مي گردد .

-        افزايش اثر خواب آلودگي و ضعف تنفسي ناشي از داروهاي مسكن , ضد اضطراب ,شل كننده عضلاني و ضد افسردگي

 

 

هنگام مصرف ترامادول به نكات ذيل توجه داشته باشيد .

 

 

-        عدم مصرف دارو فوق با تركيبات حاوي الكل

-        در بيماران مسن ( بالاي 75 سال ) با احتياط مصرف شود ( حداكثر داروي مصرفي 300 ميلي گرم در روز )

-        در هنگام مصرف از صحت عملكرد كليه و كبد بيمار مطمئن باشيد

-        با توجه به بروز علائم شبه مورفين قطع ناگهاني دارو , بعد از مصرف طولاني خطرناك
مي باشد .

-        از مصرف خودسرانه دارو , بدليل ايجاد وابستگي و تمايل به مصرف مجدد , جدا خودداري كنيد

-        در صورت بروز خواب آلودگي شديد , سرگيجه , ضعف عضلاني شديد حتماً با پزشك معالج صحبت نمايد .

-        در صورت رانندگي و كار با دستگاههاي حساس با اجتياط مصرف نمايد .

-        به هيچ وجه با داروهاي نسخه اي يا غير نسخه اي ديگر بدون مشورت با پزشك مصرف نشود.

-        مصرف دارو در بيماران زير 16 سال ممنوع مي باشد .

-        در صورت فراموشي مصرف دارو و نزديك شدن زمان مصرف بعدي مقدار دارو دو برابر نشود



اعتیاد از نظر اجتماعی چیست؟

 

ناهنجاری ها و اعمال خلاف در جوامع مختلف متناسب با معیارهای موجود در آن جامعه در درجه خاصی از زشتی و نکوهش قرار دارد.برخی از خلافکاری ها در یک جامعه ممکن است در جوامع دیگر رفتاری پسندیده و یا حداقل عادی باشد.ولی معمولاً اکثر اعمال خلاف در جوامع مختلف خلاف محسوب می گردد.یکی از این ناهنجاری ها و خلاف ها اعتیاد است،به همین جهت اعتیاد را یکی از زشت ترین اعمال می دانند و حتی فردی که معتاد است خود را معتاد نمی داند و خانواده او نیز این مسئله را انکار و پنهان می کند. مسئله مهمی که در مورد اعتیاد و جامعه مطرح می باشد تصویر و نگرشی است که جامعه و افراد آن از معتادین دارند.همانطور که معیارهای جامعه رفتارهای ناهنجار و ضد اجتماعی را انحراف می شناسد،طبیعی است که از اعتیاد هم چنین تصویری در اذهان عمومی وجود داشته باشد و حاصل آن انزجار و دوریگزینی مردم آن باشد.اعتیاد همه جوانب و شوون زندگی فرد را متاثر می سازد:بهداشت وسلامت اجتماعی،شناختی،روانی ،عاطفی،اجتماعی،روحی و معنوی از آنجا که اعتیاد امری پیشرونده است،کارکرد و فعالیت این نواحی نیز به نحو فزآینده ای رو به وخامت می نهد.آسیب و خطارفتگی در هر یک از این نواحی علایم و دوره های خاصی دارد.



افزایش مصرف خودسرانه داروهای ضد درد اعتیاد آور

داروهایی چون ترامادول و دیازپام به ترتیب پرمصرف‌ترین نوع داروهای مخدر میباشد و مصرف ترامادول با تجویز خانواده در افراد زیر16سال هم دیده می‌شود.: متأسفانه مصرف خودسرانه این داروها، همچون بسیاری از داروهای مسکن معمولی در جامعه رواج دارد؛ با این تفاوت که این داروهای ضد درد قوی، نسبت به مسکن‌های معمولی اعتیادآورتر هستند.
متاسفانه قصور برخی داروخانه‌ها در فروش غیرقانونی و آزاد و بدون تجویز پزشک این داروها قابل توجیه نیست و گفت: این عامل در کنار فرهنگ غلط مصرف خودسرانه دارو، به عاملی برای بی‌توجهی به مضرات و گسترش مصرف داروهای ضد درد تبدیل شده است.


این داروی مخدر و اعتیادآور تنها با نسخه پزشک برای معالجه دردهای مزمن به صورت پیوسته و در طول شبانه‌روز تجویز می‌شود و مصرف آن بدون تجویز پزشک به شدت خطرناک است.
مصرف خودسرانه داروهای ضد درد، خطر «اور دوز کردن» و این اتفاق نیز، خطر مرگ را در پی دارد، خاطرنشان کرد: مصرف داروهای ضد درد بویژه ترامادول با تجویز خانواده در مواردی حتی در افراد کمتر از 16 سال مشاهده شده و این در حالیست که داروهای ضد درد اعتیادآور حتی از سوی پزشکان برای افراد دارای کمتر از 16 سال سن تجویز نمی‌شود و لذا ‌مصرف خودسرانه این داروها در این سنین، قطعا خطرات و عوارض شدیدتری از جمله مرگ را به دنبال خواهد داشت.
ایجاد حالت صرع، کند شدن تنفس و ضربان قلب، ‌گیجی و خواب‌آلودگی و در نتیجه ایجاد مشکل در خوابیدن، ‌تاری دید، ‌ملتهب شدن پوست، ورم کردن صورت و لب‌ها، زبان یا گلو و خارش شدید پوست را از جمله عوارض مصرف داروهای ضددرد است.



جمعه 16 آبان 1393برچسب:اختلالات خواب , :: 12:29 ::  نويسنده : دکتر عبدالله زارع

اختلالات خواب

 

بی تردید خواب خوب، چه از لحاظ كیفیت و چه از نظر كمیت برای سالم زیستن با اهمیت است .

 

متأسفانه آمار دقیقی از اختلالات خواب در كشورمان موجود نیست ولی از نظر شیوعِ این اختلالات ، ذكر همین نكته كافی است كه در ایالات متحده

 

بیش از یكصد میلیون نفر در سنین مختلف به طور معمول از خواب شبانه ی مطلوب محروم اند.

 

 

خواب خوب بر سلامت ذهنی و جسمی انسان بسیار مؤثر است. فردی كه به صورت طولانی مدت از كمبود خواب (Insomnia) رنج می برد،

 

ممكن است به بعضی از مشكلات روانی دچار شده و به مراقبت های بیشتری نیاز پیدا كند.

 

خواب نه تنها بر سلامت جسمی و روحی انسان تأثیر می گذارد بلكه متقابلاً از شرایط جسمی و روحی انسان و عوامل محیطی تأثیر می پذیرد.

 

بعضی از عوامل انسانی و محیطی كه بر خواب تأثیر می گذارند، عبارت اند از:

1. كهنسالی

 

2. عوامل روانی

 

3. عادات و شیوه زندگی

 

4. تغییرات متوالی و نامنظم ساعات خواب

 

5. عوامل محیطی

 

6. عوامل جسمانی

 

7. داروها

آشنایی با بعضی از اختلالات شایع خواب

 

خـُرخـُر(Snoring)

خرخر معمولاً هنگامی شنیده می شود كه بافت نرم حلق به هنگام تنفس حین خواب، دچار ارتعاش گردد.

 

معمولاً در چنین افرادی ، انسداد نسبی راه هوایی ثانویه ، چاقی، آسیب یا ساختار نامناسب حلق وجود دارد.

 

هنگامی كه انسان می خوابد عضلات حلق شل می شود و انسداد راه هوا ، بیشتر می گردد.

 

 

خرخر نه تنها باعث مزاحمت برای فرد دیگری كه در همان اتاق خوابیده ،

 

می شود بلكه ناآگاهانه سبب بیدار شدن مكرر خود فرد می گردد كه ممكن است به صدها بار در طول یك شب برسد. نتیجه ی آن ،

 

خواب آلودگی روزانه و اشكال در تمركز فكر است. زمانی كه خرخر با "آپنه خواب" (توقف تنفس حین خواب) توأم باشد،

 

خطر آن جدی تر از زمانی است كه به تنهایی وجود داشته باشد. اگر شما علاوه بر خرخر از خستگی روزانه، خواب آلودگی روزانه ،

 

فشار خون بالا و بیماری قلبی - عروقی رنج می برید.

 

حتماً باید به پزشك مراجعه كنید  و در صورت وجود آپنه خواب تحت درمان مناسب قرار گیرید، زیرا عدم تشخیص و درمان به موقع و مناسب ،

 

این بیماری می تواند سلامت و حتی زندگی شما را به مخاطره اندازد.

خوشبختانه امروزه برای درمان خرخر ،

 

روش های جراحی و غیر جراحی متعددی وجود دارد كه با توجه به صلاحدید پزشكتان می توانید از این روشهای درمانی بهره ببرید.

 

 

آپنه خواب Sleep Apnea"" ( توقف تنفس حین خواب )

 

 

آپنه خواب حالت خطرناكی است كه به صورت توقف تنفس حین خواب روی می دهد .

 

دو نوع آپنه  خواب وجود دارد: آپنه انسدادی و آپنه مركزی. آپنه مركزی كه شیوع كمتری دارد هنگامی رخ می دهد كه مغز نمی تواند فرمان لازم برای حركت

 

عضلات تنفسی و شروع دم را بدهد. آپنه انسدادی كه بسیار شایع تر است هنگامی رخ می دهد كه به رغم تلاش فرد و عضلات تنفسی اش برای تنفس،

 

هوا به داخل یا خارج از بینی و دهان وی جریان پیدا نكند. هر چند خرخر همیشه با آپنه خواب همراه نیست ولی تقریباً همیشه آپنه خواب با خرخر در

 

فواصل بین دو حمله آپنه همراه است. ممكن است در هر ساعت 20 تا 30 حمله آپنه اتفاق بیفتد. بیمار ممكن است از احساس خفگی حین خواب،

 

سردرد صبحگاهی و خواب آلودگی و گیجی روزانه شكایت داشته باشد. تشخیص و درمان آپنه خواب بسیار مهم است ؛ زیرا این مشكل می تواند منجر به افزایش فشار خون، سكته قلبی و مغزی و نارسایی قلب و ریه گردد. آپنه معمولاً هنگامی رخ می دهد كه راه هوای نسبتاً بسته حلق ،

 

با شل شدن عضلات در حین خواب كاملاً مسدود گردد و به رغم وجود تلاش برای تنفس، تبادل هوا از ریه به بیرون صورت نگیرد. عدم  ورود و خروج هوا از ریه سبب بالا رفتن سطح دی اكسید كربن خون و پایین آمدن سطح اكسیژن خون می گردد. این تغییرات باعث بیدار شدن فرد می گردد. با بیداری بیمار، شلی عضلات حلق وی كم شده و راه هوایی مجدداً باز می شود و هوا جریان می یابد. این بیدار شدن های مكرر هر چند باعث تداوم تنفس می شود ولی سبب می گردد كه بیمار خواب عمیق نداشته باشد. به عبارتی به محض این كه خواب بیمار به سمت عمیق شدن پیش می رود با یك حمله آپنه ، بیمار بیدار می شود. ممكن است فرد مبتلا به "آپنه خواب" متوجه هیچ یك از وقایع حین خواب خود نگردد. معمولاً بیمار از حملات توقف تنفس خود و بیدار شدن های مكرر بی اطلاع است اما از سردرد صبحگاهی، احساس عدم رضایت از خواب و خواب آلودگی روزانه شكایت دارد. ممكن است بیمار قادر نباشد روی موضوعات خاص فكر خود را متمركز كند و همچنین در طول روز و حتی حین كا ر مكرراً چرت بزند. آپنه خواب در آزمایشگاه خواب یا دستگاه پلی سومنوگرام تشخیص داده می شود و برحسب شدت و علت آن تحت درمان های مختلف جراحی و غیر جراحی قرار می گیرد.

خواب ناكافی (Insomnia)

خواب ناكافی به معنای كمبود خواب از نظر كمی و یا كیفی است كه می تواند با یك یا چند حالت زیر مرتبط باشد.

1. مشكل در به خواب رفتن

2. بیدار شدن های مكرر در طی شب و مشكل به خواب رفتن مجدد

3. بیدار شدن در صبح خیلی زود

4. خوابی كه سبب شادابی و سرحالی نگردد.

خواب ناكافی با تعداد ساعاتی كه یك فرد می خوابد یا زمانی كه طول می كشد تا به خواب برود تعریف نمی شود. افراد از نظر نیازشان به خواب و میزان رضایتمندیشان از خواب با هم متفاوتند. خواب ناكافی ممكن است سبب مشكلاتی در طی روز از جمله احساس خستگی، كمبود انرژی، مشكل تمركز حواس و تحریك پذیری گردد.

بعضی شرایط سبب می شود كه افراد بیشتر از خواب ناكافی شكایت داشته باشند از جمله ی آنها می توان به سن بالا، جنس مؤنث و سابقه افسردگی اشاره كرد. اگر شرایط فوق با اضطراب و تنش، بیماری جسمی یا مصرف بعضی از داروها همراه شود احتمال بروز خواب ناكافی بیشتر می شود.

خواب ناكافی علل متعددی می تواند داشته باشد: بیماری های جسمی مثل آرتریت (التهاب مفاصل) ، نارسایی قلبی، آسم، آپنه خواب و پركاری تیروئید و پاركینسون( بیماری است كه با سختی و لرزش عضلات مشخص می شود ) ، بیماری های روحی - روانی مثل افسردگی و اضطراب و عادات نامناسب مثل مصرف قهوه زیاد، مصرف سیگار یا الكل قبل از خواب یا خواب بعد از ظهر بیش از حد.

تشخیص خواب ناكافی با بررسی تاریخچه بیمار و معاینات توسط پزشك داده می شود. درمان این بیماری با بر طرف كردن علل ایجاد كننده آن و اصلاح عادت بیمار میسر است.

 

 

 

بهداشت عمومی خواب :

 

1)زمانبندی مشخص برای خواب - بیداری داشته باشید(حتی در روزهای تعطیل).

2)مقداری بخوابید که برای سر حال شدن لازم دارید.

3)از چرت های روزانه پرهیز کنید.

4)از تماشای تلویزیون ،گوش دادن به موسیقی بلند یا برنامه ریزی فعالیت های روز بعد در بستر خوددای کنید.هنگامی که خواب آلود هستید به رختخواب بروید وفقط برای خوابیدن وعشق ورزی به رختخواب بروید.اگر تا 20 دقیقه نتوانستید بخوابید،به اتاق دیگر بروید وآرام بگیرید(به موسیقی گوش دهید وکتاب غیر جدی بخوانید)سپس هنگامی که خواب آلود شدید به رختخواب برگردید،این مراحل می تواند تکرار شود.

5)از نوشابه های حاوی کافئین (قهوه،چای،کولا،شکلات)در شب خودداری کنید.

6)از مصرف سیگار به خصوص هنگام شب خودداری کنید.

7)گرسنه به رختخواب نروید.

8)محیط اتاق خواب را تنظیم کنید.

9)20 دقیقه در روز ورزش کنید،از ورزش قبل از خوابیدن پرهیز کنید.

10)سعی کنید حمام کردن را به 2 -3  ساعت قبل از خواب موکول کنید وبعد از حمام سعی نکنید بخوابید.

 

بین خواب ومواد غذایی ارتباط مستقیم وجود دارد در زیر لیستی از غذاهایی که باید ونباید قبل از خواب میل کنید به طور مختصر آورده شده است :

 

از خوردن غذاهای زیر بپرهیزید:

 

مصرف غذای تند در شب.

مصرف زیاد کربوهیدرات خالص به عنوان مثال: آرد سفید،شکر،غذاهای حاوی شکروشکلات.

خوردن غذاهای چرب وسرخ کرده وانواع پنیر در شب بپرهیزید.

سبزی خام،انواع سالاد ها ومیوه نیز با تحریک زیاد دستگاه گوارش با خواب تداخل ایجاد می کند.

از نوشیدن چای ،قهوه،الکل،ومایعات دیگر خودداری کنید.

 

سعی کنید غذاهای زیر را قبل از خواب مصرف کنید:

 

غذاهایی که آثار خواب آوری دارند مثل سیب زمینی،ماکارونی ،برنج

غذاهایی که به ایجاد تریپتوفان کمک می کند باعث خواب بهتر می شوداین غذاها شامل:تخم مرغ،گوشت،ماهی،موز،بادام زمینی

یک لیوان شیر حاوی ترپتوفان است وباعث بهبود خواب می شود.

 

 

 

 

 

 

نوروفیدبک در  درمان بعضی از انواع اختلالات خواب موثر است،که تشخیص آن توسط پزشک متخصص  اعصاب صورت می گیرد.

 

 

 

 

 

 

نوروفیدبک در درمان اختلالات خواب

 

 

 

اختلالات خواب (در بزرگسالان)

همانطور که می دانید  اختلالات خواب در جوامع صنعتی شیوع و بروز بسیار زیادی دارند و در درمان این اختلالات اثر دارو درمانی موقت می باشد و همچنین موجب بروز خواب آلودگی در طول روز می شوند.


مدارك بالینی مختلفی وجود دارد كه نشان می‌دهد استفاده از نوروفیدبك به بهبود اختلالات مختلف خواب از جمله
بی‌خوابی، آپنه (قطع تنفس در خواب)، سخت به خواب رفتن، مرتب از خواب پریدن و... كه علائمی مرتبط با اضطراب و افسردگی هستند، كمك می‌كند.
در واقع نوروفیدبك به خودتنظیمی مغز در برانگیختگی فیزیولوژیك كمك می‌كند و همین امر سبب بهبود كیفیت خواب می‌شود.


مشكلات خواب (در كودكان)
مشكلات خواب شامل
شب‌ادراری، راه رفتن در خواب، حرف زدن در خواب، وحشت در خواب و اضطراب مربوط به خواب رفتن می‌باشند.

نوروفیدبك با كمك به خود ـ تنظیمی مغز در تنظیم برانگیختگی فیزیولوژیك، در بهبود مشكلات مربوط به خواب موفق بوده است و غالباً اولین چیزی كه در درمان توسط نوروفیدبك توسط مراجعین گزارش می‌شود بهبود كیفیت خواب است.

 

 

نوروفیدبک چیست؟در این روش شما در مقابل یک مانیتور می نشینید و الکترودی که روی سر شما قرار دارد امواج مغزی شما را دریافت و به کامپیوتر هدایت می کند .حالا شما با دیدن امواج مغزی خود روی صفحه مانیتور می توانید به تنظیم و کنترل آنها بپردازید و در تمام این مراحل درمانگر در کنار شما نشسته و به شما یاد می دهد که چگونه می توانید این کار را انجام دهید.

درواقع نوروفیدبک شما را قادر به دیدن دنیای درون مغزتان می کند ، به عنوان مثال در صفحه مانیتور شما یک شکل شبیه سازی شده امواج مغزی را به شکل یک بازی می بینید و با نگاه کردن به صفحه مانیتور و بدون استفاده از دست شروع به بازی می کنید. دستگاه الگوهای امواج مغزی شما را پردازش می کند و در صورتیکه این الگوها مناسب باشد شما در بازی به جلو خواهید رفت و در غیر اینصورت شکست می خورید ،به این ترتیب شما یادمیگیرید که مثلا در شرایط اضطراب چگونه می توانید مغز خود را طوری تنظیم کنید که آرامش جایگزین اضطراب شود .

آیا این روش علمی است؟ روش نوروفیدبک توسط اداره غذا و داروی آمریکا ( معتبرترین سازمان جهانی پزشکی) جهت درمان اضطراب ،استرس،افسردگی،بیش فعالی کم توجهی، سردرد (میگرن)،دردهای مزمن،اختلالات خواب،سوء مصرف مواد،وسواس،صرع(تشنج) و بازتوانی سکته مغزی مورد تایید قرار گرفته است.

عوارض جانبی این روش چیست؟ نوروفیدبک عوارض جانبی دارو درمانی را ندارد و اثرات درمانی پایدارتری نیز دارد،فعالیت های کل مغز را کنترل می کند وبهبودی پایدار بیماری را شامل می شود.

چرا به نوروفیدبک دوپینگ اخلاقی می گویند؟ دلیلش این است که در حال حاضر بسیاری از ورزشکاران در کشورهای پیشرفته و همچنین بسیاری از سازمان های معتبر جهانی از جمله ناسا (سازمان علوم فضایی آمریکا) جهت ارتقا مهارت های ذهنی و شناختی و بهینه سازی تصمیم گیری ،افزایش خلاقیت،تقویت حافظه و افزایش هماهنگی جسم و ذهن از این روش استفاده می کنند.

به عنوان مثال تیم ملی ایتالیا ،تیم آث میلان ،بسیاری از برندگان طلای المپیک مثل ماری پیرس و چاد کاروین رسما اعلام کردند که جهت بهبود کارکرد  برای آمادگی مسابقات از نوروفیدبک استفاده می کنند.

آیا در آمریکا و کشورهای پیشرفته از این روش استفاده می شود؟ در آمریکا  بیش از 1000 مرکز نوروفیدبک وجود دارد که این رقم در 5 سال گذشته از کمتر از 100 مرکز به این تعداد رسیده که این موضوع خود حاکی از میزان اهمیت و محبوبیت این روش درمانی در کشورهای پیشرفته می باشد .

  



صفحه قبل 1 2 3 صفحه بعد

 
 
نویسندگان
پیوندها
آخرین مطالب